Yunan Mutfağından Basit Bir Örnek

29 11 2008

Sinav haftasindaydim..Marchesin isimli matematik ve geometri hocam sagolsun her iki sinavdan da 0 aliyorum..Muhteşem okulum da pek ilgilenmediği için sorunumuzla oyle kaldik ..Neyse..

Last.fm beni delirtecek..Sirf daha fazla şarki dinlemiş olmak ( aslinda orada oyle gorunup insanlara hava atmak için)(biliyorum çok basit bi sebep) için IPod’um gece gündüz açik…Allah sonumu hayretsin..

Size bugün Yunan Yemekleri tanitacagim..Çoğunu zaten biliyorsunuzdur ..Baklavas, Dolmates, Mousakka , Meze, Boureki, Tzaziki, Trahana, Loukumi..  Veya Türkçe adiyla  Baklava , Dolma, Musakka, Meze, Börek, Cacık, Tarhana, Lokum…Bunlari Yunan Yemeği olarak saymama kizmayin..Kökleri Türklerden (veya başka bir milletten) geliyor olabilir ama sonuç olarak bu yemekler Yunan Mutfaği’nin da bir parçasi..Ayni zamanda Türk, Arap , Azeri , Sirp , Bulgar Mutfağinda da var bunlar.Börek , Börek olarak Türk mutfağinini Burek olarak Yugoslav , Borekas olarak da İsrail mutfağinin bir parçasi..Demek istediğim , bu saydiğim milletler arasinda kültür baği var ve baklavaya Yunanlilar baklavas diyor diye kizmamak gerek..Onlar da yiyor çünkü bunu..Khios’da sakizli(mastika) baklava yapiyolar..

Tabii yukarida saydiğim yemekleri tarif etmeyeceğim size ; gereksiz olurdu..Size bir akşam yemeği yiyebileceğiniz bir menü hazirlayacağim..

Salatamiz Yunan Salatasi..

MALZEMELER
4 adet domates
2 adet salatalık
2 adet kuru soğan
3 adet yeşil sivri biber
Yarım su bardağı siyah zeytin
200 gr feta peyniri (tıpkı bizim orta yağlı beyaz peynirimize benzer)
1 yemek kaşığı kapari

greek20salad

Sosu için;
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon suyu
2 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Domatesleri iri dilimler şeklinde doğrayalım. Salatalıkları soymadan yarım cm eninde yuvarlak yuvarlak dilimleyelim. Soğanı soyduktan, yeşil biberlerinde saplarını ayıkladıktan sonra incecik halkalar halinde doğrayalım. Doğranan tüm sebzeleri büyük bir salata çanağının içinde toplayalım. Üzerine tuz serpiştirelim.

Şimdi de zeytinleri ve kaparileri ekleyelim. En son malzememiz olan beyaz peynirimizi ister bütün olarak salatanın tepesine koyalım ya da kuşbaşı formunda doğrayarak salata malzemesinin içine karıştıralım.

Bir taraftan da sos için; yağı, limon suyu, sirke ve tuzunu iyice çatalla çırpalım ve salatanın üzerine aktaralım.

Editörün Notu : Kapari bulamazsaniz taze bezelye koyun..

 

Çorba tarifi vermiyorum çünkü Yunan Çorbalari güzel olmuyor..İlla da içecekseniz Tarhana (Trahana) Çorbasi isteyin..

Yunan yemekleri balik doludur ama ben buyuk baliklardan nefret ettiğim için size karides yemenizi oneriyorum..

http://www.5min.com/Video/Easy-InternationalGreek-Shrimp-19175899

Tarifini üstteki linkte muhteşem bir şekilde ogrenebilirsiniz..İngilizce ama her şeyi yaparak gösteriyor..

Tatli olarak da herhangi çok ağir olmayan bir tatli iyi gider ..

Bu arada Koşuyolnda bir Yunan Restorani var Radika diye yemekleri ve ortami muhteşem..Firsatiniz olursa oraya da gidin…

Reklamlar

İşlemler

Bilgi

One response

1 11 2012
Yunan Usulü Salata Tarifi, Yunan Usulü Salata Nasıl Yapılır Yemek Tarifleri Sitesi

[…] kaynak: https://illuyankas.wordpress.com/2008/11/29/98/ […]

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s




%d blogcu bunu beğendi: